San Diego State University Chemistry-Geology Building Addition
San Diego, California

Site analysis, programming, preliminary planning, design, construction documents, and construction observation were provided for this 17,000 square foot addition to an existing reinforced concrete laboratory building. The building addition houses a rock laboratory, computer laboratories, and a major lecture hall.

The analysis and design solution for the steep site resulted in the configuration of the original campus concept. To address sound issues, the noisy rock laboratory and chemical storage areas were located in the partially subterranean level, which achieved acoustic isolation. This location was more suitable for the laboratory's heavy equipment needs, and provided enhanced grade level access as well as cost savings for the client. Poured concrete floor and walls acted as retaining walls on the hillside location.